Wandelen

Rondom ons recreatiepark zijn er voldoende mogelijkheden om lekker te voet op pad te gaan. Een aantal prachtige wandelingen staan tot uw beschikking. Zo kunt u lekker over de duinen wandelen of een route kiezen langs het strand. Wij hebben alvast een aantal fantastische mogelijkheden voor u op een rijtje gezet, zodat u alleen nog maar hoeft te kiezen welke u het meest aanspreken.

Maak een wandeling in Schoorl

Eén van de grootste pluspunten van Schoorl is het feit dat het dorp prachtige duinen heeft. U kunt hier dan ook heerlijk over wandelen. Op de Schoorlse duinen kunt u onder andere genieten van geweldige uitzichten en de adembenemende natuur. Wanneer u ooit twijfelt over hoe mooi Nederland is, raden wij u aan hiernaartoe te gaan. Deze plek neemt al uw twijfels namelijk weg en laat u de prachtige natuur zien die Nederland tegenwoordig nog te bieden heeft.

Er zijn veel verschillende soorten wandelingen mogelijk in Schoorl. Zo kunt u voor een korte wandeling kiezen, maar ook voor een wat langere. We hebben hieronder een aantal van deze wandelingen voor u op een rijtje gezet, van kortst naar langst.

 1. Familieroute, ook wel de gele route geheten 4,4 kilometer lang
 2. Roetroute, ook wel de zwarte route geheten 5,0 kilometer lang
 3. Boswachterspad Noordzeewandeling, ook wel blauwe route geheten 10,0 kilometer lang
 4. Duinheidewandeling, ook wel paarse route geheten 11,0 kilometer lang
 5. Boomplanterstocht, ook wel groene route geheten 12,0 kilometer lang
 6. Stuifduinentocht, ook wel witte route geheten 17,0 kilometer lang
 7. Duintoppentocht, ook wel rode route geheten 23,0 kilometer lang


We zullen u wat meer vertellen over de middelste route, namelijk de Duinheidewandeling. Deze wandeling is perfect wanneer u zo veel mogelijk natuur wilt zien. Wat heel uniek is tijdens deze wandeling, is het feit dat u heiden kunt bewonderen in een duinlandschap. De Duinheidewandeling brengt u langs prachtige heidevelden, heerlijke bossen en natuurlijk fantastische duinen. Gemiddeld doet u 2,5 uur over deze wandeling, wat perfect is voor een activiteit met bijvoorbeeld uw partner of met het gezin. Houdt er wel rekening mee dat de wandeling wat aan de moeilijke kant kan zijn. Dit komt doordat u te maken krijgt met redelijk wat stijgingen en dalingen. Ook zult u door veel losliggend zand moeten lopen, wat ook zwaar kan zijn. We raden u in ieder geval aan goede wandelschoenen aan te trekken. Wanneer u goed voorbereid op pad gaat, is dit een geweldige route om te lopen wanneer u in ons park verblijft.

Wandelen op Wieringen
Helderse duinen wandelroute
Napoleonroute langs De Stelling van Den Helder

Maak een wandeling in Bergen aan Zee

Bergen aan Zee ligt dicht bij ons recreatiepark. Ook hier kunt u heerlijk wandelen. Het ligt op loopafstand van de Schoorlse Duinen en ook het Noordhollands Duinreservaat is hier te vinden. Ook in Bergen aan Zee kunt u kiezen voor kortere en langere routes. Deze kunt u volgen aan de hand van een duidelijke bewegwijzering. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om lekker even een rustig rondje te lopen door de duinen, maar u kunt ook kiezen voor een wat uitdagendere wandeling. Dit laatste kan bijvoorbeeld in Bergen, Camperduin of Egmond aan Zee. Terwijl u één van de routes loopt, krijgt u de mogelijkheid om de fantastische natuur te bewonderen en te genieten van de rust en de ruimte.

Wanneer u ervoor kiest om in het Noordhollands Duinreservaat te gaan wandelen, zult u een duinkaart moeten hebben. Dit is nodig voor iedereen die ouder is dan 17 jaar. U kunt uit verschillende opties kiezen, zoals een dagkaart, een weekkaart of een jaarkaart. Deze kunt u online aanschaffen of bij één van de diverse verkooppunten. Het is verstandig om van tevoren goed te kijken hoeveel een kaart kost en waar u deze kunt kopen. Op die manier gaat u zo goed mogelijk voorbereid op pad en kunt u met een gerust hart genieten van een prachtige wandeling.

Maak een wandeling in Schagen

Ook in de gezellige stad Schagen zijn de wandelmogelijkheden zeer uitgebreid. Aangezien er zo veel verschillende opties zijn, hebben we er hieronder een aantal fijne wandelroutes voor u op een rijtje gezet.

 1. Klein Rondje Waarland

Deze redelijk korte route brengt u door het prachtige Waarland. De route start bij het oude dorp en de volgende 6,5 kilometer komt u langs de doodlopende Oostkade en uiteindelijk bij de hoge voetgangersbrug die over de Boomervaart gaat. U kunt heerlijk genieten van het uitzicht en de omgeving tijdens deze fantastische route.

 1. Barsingerhornroute

Deze wandelroute is wat langer dan de vorige, namelijk 9 kilometer. Hij is te vinden aan de oostkant van de stad Schagen. De route brengt u over geweldige landweggetjes en een prachtige grasdijk. Tijdens de wandeling krijgt u de mogelijkheid het oude gerestaureerde tramstation in Barsingerhorn te bezoeken. Het is een geweldige route die u langs prachtige plekken brengt.

 1. Haringhuizerroute

Deze prachtige route heeft Station Schagen als startpunt en brengt u langs de geweldige open zuidoostkant van de stad. Uiteindelijk brengt de route u bij het sfeervolle Haringhuizen. In dit lintdorpje is een 15e-eeuws kerkje te vinden wat zeker het bezoeken waard is. Hierna kunt u uw route voortzetten over de Muggenburgerweg. Ten slotte zult u aankomen bij de Slikvenpolder. Deze route brengt geweldige tussenstops met zich mee en is dan ook zeker de moeite waard.

 1. Stadswandeling Schagen

Een stadswandeling door Schagen mag natuurlijk niet in dit rijtje ontbreken. Deze route geeft u de mogelijkheid om heerlijk te wandelen terwijl u tegelijkertijd de stad Schagen kunt leren kennen. Het brengt u langs verschillende 17e-eeuwse panden die te vinden zijn in het centrum van de stad, zoals het Slot Schagen. U kunt de wandeling afleggen met en zonder gids, dus u kunt helemaal zelf kiezen hoe u het liefst de stad ontdekt. Al met al is het een geweldige route waarmee u de stad Schagen uitstekend kunt leren kennen.

Zoek en boek uw vakantie

Maak een wandeling in Alkmaar

Ook in Alkmaar kunt heerlijk wandelen. In de regio vindt u een uitgebreid wandelnetwerk. Hierbij kunt u denken aan paaltjeswandelingen die u langs prachtige plekken brengt als de polder, prachtige dorpjes, de geweldige kust, kronkelende paadjes en de rustige duinen. Wanneer u ervoor kiest om in één van de natuurgebieden te wandelen, komt u misschien wel geweldige diersoorten tegen. U kunt er uiteraard ook voor kiezen om een wandeling in de stad zelf te doen. Tijdens zo’n stadswandeling krijgt u de mogelijkheid om verschillende verhalen te ontdekken achter de straten en de gebouwen.

Maak een wandeling in Den Helder

Den Helder leent zich ook voor een aantal prachtige wandelroutes. Deze routes bieden u bossen, duinen en strand. U kunt er ook voor kiezen om mee op wandelexcursie te gaan op het wad. Tijdens uw wandeling kunt u verschillende landschappen, planten en vogels bewonderen. Wanneer u De Helderse Vallei bezoekt, is er de mogelijkheid om gebruik te maken van de bordjes die er te vinden zijn. Deze leiden u langs de prachtige route van het Waddenwandelen. Hierbij kunt u genieten van ruim 1200 kilometer aan wandelroute, waarbij u langs het Werelderfgoed de Waddenzee komt. Een andere manier om Den Helder te ontdekken is door middel van het Noord-Hollandse pad. Daarnaast kunt u ervoor kiezen om voor een wandeling van Wandelnetwerk Noord-Holland te kiezen, die starten vanuit de Helderse Vallei.

Den Helder is in het bezit van een aantal fantastische duinen, genaamd de Helderse Duinen. Ook hier kunt u heerlijk doorheen wandelen. Wandel langs Koniks en Schotse Hooglanders en verwonder uzelf over de schoonheid van deze dieren. Bent u op zoek naar een activiteit voor tijdens de wandeling? Dan kunt u naar Fort Kijkduin. Deze prachtige plek heeft ook nog eens een museum en een zeeaquarium. Een wandeling door de Helderse Duinen zal u zeker niet teleurstellen. Wij raden u dan ook zeker aan om eens te gaan wandelen in dit prachtige gebied.

Maak een wandeling in Callantsoog

Als laatste raden we u aan om een wandeling te maken in Callantsoog. Tijdens een wandeling in deze prachtige plek krijgt u de mogelijkheid om te genieten van de geweldige natuur, fantastische uitzichten, een heerlijk schone lucht, de indrukwekkende zee, mooie natuur en kleurrijke bollenvelden. Het is een perfecte manier om even helemaal tot rust te komen. Op het strand van Callantsoog kunt u lekker uitwaaien en genieten van de rust die deze plek u te bieden heeft.

Wanneer u graag vanaf het Dorpsplein van Callantsoog wilt beginnen, zijn er ook verschillende mogelijkheden. Hieronder hebben we deze voor u op een rijtje gezet.

 1. De rode route 6,3 kilometer lang
 2. De paarse route 6,5 kilometer lang
 3. De zwarte route 11,4 kilometer lang


U ziet dus dat u een wandeling kunt kiezen aan de hand van de lengte ervan. Bent u in voor een wat kortere wandeling? Dan raden wij u aan om voor de rode of de paarse route te kiezen. Heeft u zin in een lekker lange wandeling? Dan kunt u uiteraard voor de zwarte route gaan.

Een andere plek die gemakkelijk te bereiken is vanuit Callantsoog is het natuurreservaat het Zwanenwater. Hier zijn drie wandelroutes te vinden. Dit zijn de gele route van 2,0 kilometer, de zwarte route van 4,5 kilometer en de route door de Uitlandse Polder van 3,5 kilometer. Het zijn geen hele lange routes, wat voor sommige mensen erg fijn is. Ze zijn in ieder geval zeker het wandelen waard.

Alkmaar
Duin vlakbij Den Helder
Callantsoog: Een rondje om het Zwanenwater