Vogels spotten

U zult maar van vogels houden en in Noord-Holland zijn. Dan komt u altijd ogen en oren tekort. Wie vogels wil kijken in onze provincie, kan kiezen uit zo veel verschillende landschappen en soorten vogels dat acute keuzestress op de loer ligt. Met de drie kusten van de Noordzee, de Waddenzee en het IJsselmeer, én een zee aan water op het land, trekt Noord-Holland grote aantallen vogels. En elk seizoen is er weer iets anders te beleven. Dus pak uw kijker en vogelgids er maar bij. Er is namelijk geen tijd te verspillen.

In de kop van Noord-Holland, bij de Waddenzee, is het prachtig vogels kijken. Tijdens de najaarstrek verzamelen zich hier tienduizenden steltlopers. Ze zwermen in grote wolken door de lucht. Vanaf de vogelkijkpunten op de dijk kunt u dit prachtige schouwspel bewonderen. Ook liefhebbers van weidevogels trekken er in het voorjaar op uit. De tapuit, grutto, tureluur, kieviet en scholekster broeden hier nog in grote aantallen. Om u zo goed mogelijk te informeren over de mogelijkheden die er zijn op het gebied van het spotten van vogels, vertellen we u graag wat meer.

Ga speuren naar prachtige vogels in de fascinerende natuur van Noord-Holland

In de grasland reservaten van Landschap Noord-Holland broeden nog veel fascinerende vogelsoorten. Wanneer mensen aan Noord-Holland denken, denkt men al gauw aan weilanden met koeien, kleine dorpjes en prachtige molens. Al in de 17e eeuw was dit geweldige oer-Hollandse landschap de inspiratie en het decor voor veel schilders. Tegenwoordig is er nog steeds genoeg te beleven. Toch is dit niet overal meer het geval. Ook al bestaat het grootste deel van Noord-Holland uit agrarisch landschap, er zijn toch al op veel plaatsen natuurlijke weilanden verloren gegaan. Dit komt mede door intensivering en schaalvergroting. Gelukkig is dit niet overal het geval en zijn er nog steeds prachtige, natuurlijke weilanden te vinden.

Midden in het boerenland liggen de weidereservaten van Landschap Noord-Holland. Hier is nog enorm veel prachtige natuur te bewonderen. De weilanden zijn op hun mooist in de lente en dit is dan ook de perfecte tijd om deze prachtige natuur te bezoeken. Ook in de andere seizoenen is het zeker de moeite waard. Toch kunt u in de lente het fijnste fietsen door de velden vol met bloemen. Tussen het gras bevinden zich dan ook jonge weidevogels. U kunt ervoor kiezen om mee op excursie te gaan. Tijdens zo’n excursie kunt u met behulp van gidsen de weidevogels proberen te spotten. De gids vertelt u dan graag wat meer over de verschillende vogelsoorten die er allemaal te vinden zijn.

Grutto
Kramsvogel
Ijsvogeltje

De natuurgebieden van Landschap Noord-Holland waar u fantastische vogels kunt spotten

Er zijn verschillende natuurgebieden van Landschap Noord-Holland waar u kunt genieten van de rust en tegelijkertijd prachtige vogels kunt spotten. Wij hebben een aantal van deze natuurgebieden voor u uitgelicht.

1. Amstelmeer en Verzakking (water en moeras)

De Verzakking is in 1924 ontstaan. Dit kwam doordat de aanleg van de Amsteldiepdijk niet lukte. Tijdens de aanleg van deze dijk, werd de zachte grond namelijk steeds meer naar de zijkanten weggedrukt. Voor de arbeiders van de Zuiderzeewerken was dit een ramp, maar voor ons is er een bijzonder gebied aan overgebleven waar u fantastische vogelsoorten kunt spotten.

2. Balgzandpolder (wadden)

Er zitten vaak grote groepen vlak bij het vogelkijkscherm in de Balgzandpolder. Dit is vooral het geval wanneer er hoog water is in de Waddenzee. Het is dan ook één van de beste plekken om vogels te spotten. Er is een nieuwe, unieke vogelrots waarop vogels de mogelijkheid krijgen om in alle rust te broeden. Daarnaast is er een fantastische vogelfotohut die u kunt huren.

3. Bedijkte Boezem (weilanden)

Het grootste voordeel van de Bedijkte Boezem is het grasland dat het gebied bezit. Dit grasland is kruidenrijk, kleurig en bloemrijk. Ook zijn er een aantal fantastische weidevogels te vinden in dit natuurgebied. Ook al is dit stukje polder maar klein, toch foerageren er een aantal prachtige vogels op doortocht.

4. Benningbroek (weilanden)

Benningbroek heeft twee prachtige stukken land dat in het bezit is van veel variatie aan gras en kruiden. Deze geweldige variatie is ontstaan door de hoogteverschillen die in het land te vinden zijn. De weilanden zijn in het voorjaar prachtig gekleurd door verschillende bloemen. Niet alleen dit, maar ook het feit dat u er vogels kunt spotten maakt een bezoekje aan dit natuurgebied de moeite zeker waard.

5. Bosjes van Verwey (bossen en buitenplaatsen)

Dit natuurgebied bestaat uit twee kleine nagelaten stukken grond. Jan Verwey is degene die destijds reigers voerde in zijn achtertuin. In de Bosjes van Verwey zijn dan ook nog steeds prachtige reigers te vinden.

6. Botgat (duinen)

Rond het Botgat liggen geweldige duinen. Deze duinen zijn vanuit een torentje te bekijken. Dit torentje is bedacht door de schooljeugd. De duinen rond Botgat zijn grijs en hebben geen hoge begroeiing. Toch zijn ze wel bekleed met een mooi tapijt van onder andere duinroosjes, rendiermos, buntgras en andere korstmossen. Daarnaast kunt u er ook vogels spotten, wat een ander groot pluspunt is van dit prachtige natuurgebied.

7. Braakpolder (weilanden)

In de Braakpolder zijn de omstandigheden vaak erg nat. Mede hierom zijn er veel geweldige weidevogels te vinden. De natte omstandigheden zijn namelijk niet alleen goed voor grutto’s, maar ook het bodemkundig reservaat dat er ligt houdt ervan. Wanneer u dit natuurgebied in het voorjaar bezoekt, kunt u genieten van de prachtige planten die er groeien. Daarnaast kunt u er niet alleen grutto’s, maar ook kieviten spotten die volop broeden in de Braakpolder.

Zoek en boek uw vakantie

8. Draaiweid (weilanden)

Bij Draaiweid zijn zowel prachtige planten als fascinerende vogels te vinden. De Schulpvaart loopt langs het natuurgebied. Deze speelt een belangrijke rol in het plan Schoonwatervallei. Ook dit maakt natuurgebied Draaiweid erg interessant.

9. Eendenkooi Van der Eng (eendenkooien)

In de weilanden tussen de Provincialeweg en Uitgeest is een eeuwenoude eendenkooi te vinden. Er worden in het voorjaar door vrijwilligers excursies door dit natuurgebied georganiseerd. In 2020 bestond deze eendenkooi maar liefst 400 jaar. Uiteraard zijn ook hier fantastische vogels te spotten, waardoor een bezoek aan dit natuurgebied ook zeker de moeite waard is.

10. Eendenkooi ‘t Zand (eendenkooien)

Zeker wanneer u voor het eerst een eendenkooi bezoekt, kijkt u uw ogen uit. Hier komen zowel natuur als cultuur op een prachtige manier samen. De kooiker beoefend een zeer oud beroep en het is erg interessant om hier wat meer over te weten te komen. Het is dan ook fascinerend om te zien hoe vroeger het vangen van eenden in zijn werk ging.

11. Eilandspolder (weilanden)

De Eilandspolder is te vinden tussen historische dorpjes en stadjes. In deze dorpen en steden zijn groene houten huisjes te vinden. De Eilandspolder is een oer-Hollands veenlandschap. U kunt hier het best met de boot op verkenning gaan. U kunt er echter ook voor kiezen om de fiets te pakken of om te voet te gaan. Het is een geweldige plek om vogels te spotten en te genieten van de prachtige natuur.

12. Fort bij Krommeniedijk (forten en verdedigingswerken)

Het Fort bij Krommeniedijk heeft in 2017 een ware gedaantewisseling ondergaan. Tegenwoordig is het een levendig fort, waar u veel kunt zien en beleven. Bij dit fort kunt u ervaren waarom krijgsgeschiedenis, landschap en natuur hier samenkomen. Ook kunt u genieten van de verschillende vogelsoorten die hier leven en proberen een aantal prachtige vogels te spotten.

13. Gasthuisweidje (weilanden)

Het Gasthuisweidje, een kleine snipper land, ligt recht langs de Schulpvaart bij Castricum. De bovenste grondlaag van dit natuurgebied is verwijderd, waardoor er nu een drassig landje is overgebleven. Hierin voelen onder andere libellen en dotterbloemen zich heerlijk thuis. Ook een aantal vogelsoorten vinden het fijn om hier te leven. Het is daarom ook een zeer geschikt gebied om vogels te spotten.

14. Harderwijk (weilanden)

Het stukje land bij Harderwijk wordt door Landschap Noord-Holland zeer gekoesterd. Dit komt doordat het een bodemreliëf heeft dat afkomstig is uit de tijd dat het nog een waddengebied was. We raden u zeker aan om deze prachtige weilanden in het voorjaar eens te bezoeken. Deze kleuren dan namelijk prachtig geel en rood door de bloemen die er groeien. Ook kunt u er terecht om vogels te spotten. Zo kunt u genieten van een aantal geweldige vogelsoorten en prachtige uitzichten.

15. Hempolder en Alkmaardermeer (weilanden)

In het Alkmaardermeer steekt de Hempolder als een schiereiland. U kunt hier het hele jaar door vele prachtige vogels spotten. Wanneer u naar de vogelhut loopt vanaf de werkschuur, kunt u genieten van al het leven op en boven de weilanden, de uitgestrektheid van het gebied en het prachtige landschap.

Wat doet Landschap Noord-Holland voor de vogels?

Landschap Noord-Holland doet een aantal prachtige dingen voor de vogels in hun natuurgebieden. De ecologen, vrijwilligers en boswachters doen er alles aan om zo veel mogelijk vogels te behouden en hen een zo fijn mogelijk leefgebied te bieden. De liefde voor vogels is onder andere terug te zien in de waterstand van de veengebieden van de natuurorganisatie. Er wordt geprobeerd deze zo hoog mogelijk te maken, zodat allerlei water- en moerasvogels hier fijn kunnen leven. Ook helpt de organisatie weidevogels succesvol jongen groot te brengen door de kleurenzee aan bloemen in de weilanden niet te maaien. Al met al doet Landschap Noord-Holland geweldige dingen voor de vogels en dragen zij aan het behoudt van een aantal prachtige vogelsoorten.