Texel

Met vier prachtige seizoenen is er op Texel altijd wel iets te beleven. Of u nu Texel wilt verkennen op de fiets, met de auto of wandelend. Met de TESO-ferry bent u in 20 minuten op Texel. Daarnaast is de ferry overtocht al een uitje op zich! Wanneer u op Texel aanbelandt, zijn er zoveel leuke dingen die u kunt doen. Wij vertellen u dan ook graag wat meer over de verschillende mogelijkheden. Onderstaande activiteiten worden allemaal mogelijk gemaakt door Uitje Texel.

Fietsen op Texel

Het hele jaar door kunt u heerlijk met de fiets op pad in Texel en deelnemen aan een leuke fietspuzzeltocht. Aan de hand van deze tocht bezoekt u verschillende bezienswaardigheden en kunt u Texel op een leuke manier leren kennen. Verder is er de mogelijkheid om deel te nemen aan een quiz, om de opgedane kennis over Texel te testen.

U kunt een fiets huren vanaf verschillende startlocaties. Download daarnaast een gratis app en begin daarna met de tocht. Er is de keuze tussen een normale fiets met versnellingen, een elektrische fiets of een tandem. U mag de fiets huren tot 18:00u. Dit betekent dan ook dat u genoeg tijd heeft om deel te nemen aan andere activiteiten op het eiland tijdens uw tocht.

De tocht is beschikbaar voor iedereen vanaf 10 jaar. Het huren van een fiets kost €11,00. Wilt u een elektrische fiets huren? Dan kost dat €22,00. In de prijs zijn de instructies, de verzekering en 21% BTW inbegrepen.

Solextocht

Naast een fietstocht kunt u ook kiezen voor een solextocht. Er is de mogelijkheid om een solex te huren voor de ochtend, de middag of zelfs voor de hele dag. U krijgt er daarnaast een leuke puzzeltocht bij. Op die manier heeft u een fantastische activiteit waarmee u uw dag op Texel heerlijk door kunt brengen. Ook tijdens de solextocht krijgt u de mogelijkheid om meer te weten te komen over Texel en deze kennis kunt u uiteindelijk testen aan de hand van een quiz. Het enige wat u hoeft te doen is het huren van een solex en te starten bij één van de verschillende startlocaties. U ontvangt een mail met alle benodigde informatie en u kunt een gratis app downloaden waarin de route en verdere informatie te vinden is. Daarna is het alleen nog maar een kwestie van het starten van de tocht.

Ook de solextocht is het hele jaar door mogelijk. U moet wel minstens 16 jaar oud zijn om op een solex te mogen rijden en u heeft hiervoor een rijbewijs AM of B nodig. Wanneer u een solex voor een ochtend of middag wilt huren, kost dit €35,00. Voor de hele dag is dit een bedrag van €45,00. Bij de prijs zitten de instructie, verzekering en 21% BTW inbegrepen.

E-Chopper tocht

Naast de fiets en een solex kunt u ook een E-Chopper huren. Dit kan voor een ochtend of een middag en is inclusief een leuke puzzeltocht. Met de E-Chopper kunt u een geweldige tocht maken over Texel en tijdens de tocht het eiland beter leren kennen. De E-Chopper brengt u langs een aantal geweldige bezienswaardigheden en aan het eind van deze tocht kunt u uw opgedane kennis testen met een quiz. Wanneer u de E-Chopper huurt, ontvangt u een mail met informatie. Daarna hoeft u alleen nog de gratis app te downloaden en dan kunt u beginnen met de tocht.

De tocht is het hele jaar door mogelijk. Om met een E-Chopper op pad te gaan, heeft u een rijbewijs AM of B nodig en moet u minstens 16 jaar oud zijn. De kosten bedragen €30,00 per persoon voor een ochtend of een middag. Hier zitten de instructie, verzekering en 21% BTW bij inbegrepen. Voor nog veel meer activiteiten op Texel kijkt u hier

Fietsen op Texel
Nostalgie met de Solextocht
Scheuren op E-Choppers

Powerkiten

Een andere mogelijke activiteit op Texel is Powerkiten. Nadat u een korte instructie heeft gekregen, kan de kite de lucht in. Na even oefenen zult u merken dat u het kiten onder de knie krijgt. Merkt u dat het allemaal soepel verloopt? Dan kunt u ook om een grotere powerkite vragen. Het is zelfs mogelijk om met een powerkite van maar liefst 5 m2 te vliegen. Hoe groter de powerkite is, hoe meer u uzelf over het strand mee kunt laten trekken. De clinics voor het powerkiten worden op verschillende dagen en tijden georganiseerd. U kunt deelnemen aan zo’n clinic tijdens de vakantie en op andere vaste dagen en tijden. Iedereen vanaf 10 jaar mag deelnemen aan de activiteit. Voor 1,5 uur powerkiten betaalt u €25,00 per persoon. We raden u aan om comfortabele kleding te dragen, want het is een sportieve activiteit.

Branding kajakken en raften

Texel is een eiland en dat betekent dat er genoeg water te vinden is. Het water maakt het mogelijk om deel te nemen aan het branding kajakken of het raften. Wanneer u besluit om dit te gaan doen, hoeft u alleen maar met zwemkleding naar de accommodatie te komen. Op de bestemming krijgt u een wetsuit, helm, reddingsvest en anorak aangeboden. Wanneer iedereen is omgekleed, krijgt u een aantal instructies. Daarna gaat u onder begeleiding het water op. Iedereen vanaf 10 jaar oud mag deelnemen aan de activiteit, mits diegene een zwemdiploma A heeft. De activiteit duurt twee uur en hiervoor betaalt u €25,00 per persoon. In de prijs zitten alle benodigde materialen, de instructie, begeleiding, verzekering en 9% BTW inbegrepen.

Blokarten

Een andere activiteit die u op Texel kunt doen is blokarten. Wanneer u besluit om dit te gaan doen, kunt u met een wagen met een zeil tot wel 5,0 m2 over het strand rijden. Zo’n wagen kan grote snelheden bereiken, waardoor het een fantastische ervaring is. Zowel jong als oud kan deelnemen aan deze activiteit. Wanneer u geen zeilervaring heeft is dat geen enkel probleem, want ook dan kunt u komen blokarten op Texel. Deze activiteit is het gehele jaar mogelijk, maar er moet wel altijd rekening worden gehouden met de weersomstandigheden. Er is bijvoorbeeld laag water nodig om deze activiteit door te laten gaan en ook de windsterkte is een belangrijke factor.

Iedereen vanaf 10 jaar oud mag komen blokarten en de kosten hiervan zijn €30,00 per persoon. Bij deze prijs zitten de benodigde materialen, de instructie, begeleiding, verzekering en 9% BTW inbegrepen. Wilt u graag deelnemen aan de activiteit met kinderen jonger dan 10 jaar? Dan is dit ook mogelijk met een duokart. Dit kost wel net wat meer, namelijk €40,00. Voor deze prijzen kunt u één uur genieten van het blokarten. Doe sportieve en comfortabele kleding aan en houdt er rekening mee dat deze kleding weleens nat en vies kan worden.

Zoek en boek uw vakantie

Ecomare

Een andere leuke activiteit op Texel is een bezoek aan Ecomare. Een groot pluspunt van Texel is het feit dat er zeehonden te vinden zijn. Bij Ecomare, een zeehondenopvang en museum, kunt u deze dieren van heel dichtbij bewonderen.

In de zeehondenopvang van Ecomare worden zeehonden die hulp nodig hebben opgevangen. Dit zijn vaak jonge zeehondjes die hun moeder kwijt zijn. Zij kunnen nog niet voor zichzelf zorgen en dus hebben ze hulp nodig. Ook zeehonden die ziek en verzwakt zijn worden opgevangen bij Ecomare. Wanneer ze oud en sterk genoeg zijn of helemaal zijn opgeknapt, worden ze weer uitgezet op het strand van Texel of in de Waddenzee op een zandplaat.

Wanneer een zeehond oud en misschien zelfs blind is, mogen ze permanent in Ecomare blijven wonen. Dit komt doordat deze zeehonden het anders niet zouden redden en de opvang hard nodig hebben. Naast zeehonden leven er ook bruinvissen bij Ecomare. Wanneer deze dieren worden gevoerd, controleren de verzorgers ook hun gezondheid. Dit doen ze door in de bek van het dier te kijken en ervoor te zorgen dat het dier op zijn rug draait.

Juttersmuseum Flora

Wanneer u met het gezin of de familie op pad gaat, raden wij u zeker aan om een bezoek te brengen aan het Maritiem- en Juttersmuseum Flora. Bij dit museum krijgt u de mogelijkheid om de wereld van het strandjutten te beleven. Verder zijn er strandvondsten te vinden van meer dan 80 jaar. U kunt meer te weten komen over de KNRM, scheepsstrandingen en natuurlijk over de jutterij. In het museum is ook een café en een souvenirshop te vinden. Wanneer u met kinderen op pad gaat is er voor hen de mogelijkheid om leuke speurtochten te doen, spelletjes te spelen of hun energie kwijt te raken in de speeltuin.

Lammetjes knuffelen

Als laatste vertellen we u graag nog wat meer over een andere fantastische activiteit, namelijk lammetjes knuffelen. Op Schapenboerderij Texel huppelen schattige lammetjes rond die u zeker vrolijk zullen maken. Bijna het hele jaar door zijn hier lammetjes te vinden en deze schattige dieren vinden het heerlijk om uw aandacht te krijgen en lekker met u te knuffelen.

Naast het knuffelen met de lammetjes, kunt u ook meer te weten komen over de schapenhouderij en het boerenleven. De medewerkers vertellen u dan ook graag wat meer over hun werk en u krijgt daarnaast de mogelijkheid om de stal te bezoeken en tussen de schapen en de lammetjes te lopen. Bij Schapenboerderij Texel werken ze zo natuurlijk mogelijk. Er wordt geen gebruikgemaakt van kunstmatige inseminatie en de rammen krijgen ook echt de mogelijkheid om de schapen te bezoeken. Wanneer een schaap zwanger is, staat ze op stal. De andere dieren lopen gewoon vrij in de buitenlucht. Op de boerderij is er maar liefst 42 hectare grasland dat beschikbaar is gesteld voor de schapen. Een deel van de schapen graast zelfs in natuurgebied.

Naast schapen lopen er bij Schapenboerderij Texel ook dieren als pony’s, konijnen, loopeenden, varkens, kippen en dwerggeitjes rond. Er is zelfs een ezel te bewonderen. U kunt daarnaast een bezoekje brengen aan de fantastische boerderijwinkel. Al met al is het bezoeken van Schapenboerderij Texel een fantastische activiteit om te doen wanneer u op Texel bent.

Ecomare
Jutters museum Flora
Lammetjes knuffelen