Musea

Wanneer u houdt van cultuur, kunst en historie is er in de omgeving van ons recreatiepark genoeg te beleven. Er bevinden zich een aantal fantastische musea in de omgeving en wij vertellen graag wat meer over een aantal verschillende opties.

Museum BroekerVeiling

Bij Museum BroekerVeiling vindt u de oudste veiling ter wereld. De manier van veilen die tegenwoordig bij alle grote veilingen wordt toegepast is hier in 1887 ontstaan, namelijk het veilen bij afslag. Van 1912 tot 1973 was de BroekerVeiling samen met andere veilingen het hart van de Noord-Hollandse tuinbouwcultuur. Bij Museum BroekerVeiling kunt u de geschiedenis induiken en in zowel het binnen- als buitenmuseum ervaren hoe een groenteveiling vroeger verliep.

Het museum ligt in een prachtige historische setting. Op water is het veilinghuis te vinden. Deze is gebouwd in de stijl van een late Jugendstil. Verwonder uzelf over de prachtige details die op dit gebouw te vinden zijn. De originele veilingklok uit het jaar 1903 is ook nog steeds te zien. Van 1912 tot 1973 was de BroekerVeiling samen met andere veilingen het hart van de Noord-Hollandse tuinbouwcultuur.

Doe- en beleefmuseum

Museum BroekerVeiling is een echt doe- en beleefmuseum. Deze twee dingen staan dan ook voorop. U kunt er dan ook verschillende dingen doen en beleven, zoals het museum terrein verkennen met behulp van een audiotour, een picknickmand bestellen, een rondvaart maken, een bezoek brengen aan een expositie, lekker eten in het restaurant en natuurlijk zelf groente veilen. Wanneer u een picknickmand besteld kunt u hiervan genieten op een kleedje in het gras. U kunt er ook voor kiezen om een fluisterbootje te huren en tijdens het varen de prachtige omgeving te bewonderen terwijl u geniet van een goed gevulde picknickmand.

Wanneer u zo veel mogelijk wilt leren tijdens uw bezoek aan Museum BroekerVeiling, kunt u ervoor kiezen om deel te nemen aan een rondleiding. Tijdens zo’n rondleiding vertelt een gids u de mooiste verhalen. Het is een geweldige manier om van alles te leren over de rijke historie van de BroekerVeiling. De prijs van een rondleiding is €20,00. U kunt al een rondleiding boeken vanaf 2 personen en dit kan tot maximaal 25 personen. Een rondleiding duurt ongeveer 45 tot 60 minuten.

Gaat u liever zelf op pad?

Dan kunt u onder andere drie verschillende exposities bezoeken. De eerste expositie heet ‘Veildag’. Hier kunt u zien hoe het leven van een tuinder er rond 1900 uitzag. De expositie bestaat uit een korte film die u kunt bekijken voordat u naar de echte veiling gaat. Tijdens de expositie wisselen miniatuurbeelden en filmbeelden elkaar af. U kunt even helemaal teruggaan in de tijd en in de huid van een tuinder kruipen. De film worden in het Nederlands gesproken, maar is ook in het Duits, Frans en Engels ondertiteld.

De tweede expositie heet ‘Rijk der Duizend Eilanden’. Hier komt u erachter hoe het Rijk der Duizend Eilanden is ontstaan. Daarnaast ontdekt u de 15000 verschillende eilandjes in één oogopslag. U krijgt de mogelijkheid om in de ontstaansgeschiedenis van dit fantastische gebied te duiken.

Verder is er nog een derde expositie. Deze expositie heet ‘Tuinder Arie’ en neemt u mee op ontdekkingstocht door het museum. Het bestaat uit een audiotour waarin tuinder Arie u meeneemt over het veilingcomplex. Zo kunt u op een leuke en vermakelijke manier kennis opdoen.

De omgeving van Museum BroekerVeiling bestaat onder andere uit vruchtbare akkers. Dit gebied wordt ook wel het ‘Rijk der Duizend Eilanden’ genoemd. Wanneer u deelneemt aan één van de boottochten zult u erachter komen waarom deze naam aan dit gebied is gegeven. Het zijn namelijk allemaal kleine, vruchtbare eilandjes. Al deze eilandjes zijn door mensenhanden gegraven. U kunt ervoor kiezen om de omgeving te ontdekken door in te stappen in een rondvaartboot of door zelf een vaartuig te huren en rond te varen in dit fantastische gebied.

Wanneer u ervoor kiest om zelf te gaan varen, zijn er verschillende opties. U kunt bijvoorbeeld voor een fluisterboot of akkerschuit kiezen. Deze kunt u huren bij Museum BroekerVeiling zelf. U kunt er echter ook voor kiezen om een kano te huren of te gaan suppen. U gaat dan staand op een grote surfplank al peddelend door het Rijk der Duizend Eilanden. Het is een fantastische ervaring in een prachtige omgeving.

Houdt u echt van vissen?

Dan is ook dit mogelijk in dit gebied. Huur bijvoorbeeld een fluisterboot en ga lekker vissen in de omgeving. Gaat u naar het water rondom de Noorderplas? Dan zou het zomaar kunnen dat u een snoek vangt. Via de sluis is ook het Alkmaarse Kanaal gemakkelijk te bereiken wanneer u op zoek bent naar wat dieper water.

Bent u een dierliefhebber? Ook dan heeft Museum BroekerVeiling u iets geweldigs te bieden. Er zijn namelijk verschillende diereneilandjes te vinden op het museum terrein. Hier lopen konijnen, pauwen, kippen, geiten en schapen rond en dat is mogelijk gemaakt in samenwerking met kinderboerderij Jong Leven. Achter op het museum terrein zijn ook nog twee Kune Kune varkens te vinden, genaamd Bram en Betty. Zij vinden het heerlijk om geaaid te worden, dus als u het leuk vindt kunt u hen ook zeker eens bezoeken.

Broeker Veiling
Het Zuiderzee Museum
Het Zijper Museum

Zuiderzee museum

Een ander indrukwekkend museum in de buurt van ons recreatiepark is het Zuiderzee museum. In dit museum kunt u van alles te weten komen over de geschiedenis, actualiteit en toekomst van het IJsselmeer-gebied. De Afsluitdijk sloot in 1932 de Zuiderzee af van de Waddenzee. Op die manier is er een nieuw binnenmeer ontstaan en dat is het IJsselmeer. Er is ook een gebied buiten de dijk en dat gedeelte hoort sindsdien bij de Waddenzee. Er komen in het Zuiderzee museum verschillende thema’s naar voren, zoals gemeenschappen, ambachten en water. Deze staan in het museum dan ook centraal. Er is zowel een binnen- als een buitenmuseum. We zullen u over beide wat meer vertellen, zodat u weet wat u er kunt bekijken.

In het binnenmuseum vindt u de schatkamer van de Zuiderzee. U kunt verschillende collecties met een hedendaagse insteek bewonderen. Ook is er de interactieve tentoonstelling genaamd een Zee vol verhalen, waarmee u het leven aan de voormalige Zuiderzee kunt ervaren. Daarnaast is er in de Schepenhal een grote verzameling van historische boten te vinden. Wilt u van tevoren al even bekijken wat u te wachten staat? Dan is er online een 360 graden tour te vinden waarmee u alvast een digitale wandeling door het binnenmuseum kunt maken.

In het buitenmuseum kunt u honderd jaar terug in de tijd wandelen. Ga over de prachtige klinkerstraatjes en bewonder meer dan 140 verschillende historische gebouwen. Al deze gebouwen komen van rond de voormalige Zuiderzee. In het buitenmuseum vormen deze een compleet dorp. Naast het bewonderen van de gebouwen, kunt u ook meekijken met ambachtslieden. Op die manier krijgt u de mogelijkheid om het dagelijkse leven van toen te ervaren en te genieten van de authentieke sfeer. Verder is er nog een hedendaagse designpresentatie. Deze presentatie is geïnspireerd op het wonen en het werken van vroeger. Geniet ook nog van een heerlijk vers gerookt visje bij de visrokerij. Het is in ieder geval duidelijk dat het Zuiderzee museum enorm veel te bieden heeft.

Zoek en boek uw vakantie

Zijper museum

Wanneer u het Zijper museum bezoekt, kunt u meer te weten komen over de geschiedenis van ‘de Zijpe’. De Zijpe is een polder gelegen tussen de Westfriese Omringdijk. Samen met de Hazepolder is deze bedijkt in 1597. De Westfriese Omringdijk is te vinden ter hoogte van Schagen. Verder loopt hij langs de kuststrook vanaf Petten en verder tot voorbij Callantsoog.

In het museum is een grote variëteit aan objecten en collectiestukken te vinden. Deze hebben allemaal te maken met de geschiedenis van de Zijper polder. Een groot aantal collectiestukken is aan het museum geschonken door bewoners uit de regio.

Wanneer u de vaste opstelling van het Zijper Museum bezoekt, kunt u de mensen uit de Zijpe treffen. Hierbij kunt u denken aan kunstenaar Jan van Scorel. Hij droomde van een polder tussen Texel en Petten. Deze droom is werkelijkheid geworden met het ontstaan van de polder de Zijpe. Dit is echter niet de enige persoon die u kunt ontmoeten, want er lopen nog veel meer mensen rond die u graag wat vertellen over de geschiedenis van dit prachtige gebied. Denk hierbij aan de mensen die Jan van Scorel hebben geholpen zijn droom te verwezenlijken. Of de mensen die zijn droom levend hielden. Ook de mensen die de Zijper polder door de jaren heen hebben bevolkt zijn er te vinden. Het is een fantastische, interactieve tentoonstelling die informatief is en u tegelijkertijd prikkelt en uitdaagt.

We hopen dat u met deze informatie en goed beeld kunt vormen van een aantal van de geweldige musea die er in de omgeving van ons recreatiepark te vinden zijn. Wanneer u graag cultuur opsnuift en houdt van historie, raden wij u zeker aan om één van de musea te bezoeken. Alle bovenstaande musea zullen u niet teleurstellen en het kan bijna niet anders dan dat u een geweldige tijd heeft en veel kennis op kunt doen wanneer u er een bezoekt. Kijk hier voor alle musea in de Kop van Noord Holland.