Molens

Noord-Holland telt ongeveer 158 complete windmolens en de dichtstbijzijnde staat op een afstand van twee kilometer van ons recreatiepark. Deze molen heet De Groenvelder. U kunt hem vanaf het park zien staan. De Groenvelder, ook wel de Molen van de Polder Valkkoog genoemd, is een rond 1560 gebouwde poldermolen met een eikenhouten achtkant in Groenveld, gelegen in gemeente Schagen. De molen is een zogenaamde grondzeiler. Hij bemaalt de polder Valkkoog, wat ten tijde van de oprichting ongeveer 497 hectare groot was. Het gevlucht van De Groenvelder is uitgerust met fokken en uitneembare borden volgens het systeem Fauël op beide roeden. Rond 1842 werd het scheprad in de molen vervangen door een vijzel, waardoor het water hoger kon worden opgevoerd. Deze stalen vijzel is in de jaren 50 van de twintigste eeuw verlengd in verband met het lagere polderpeil.

De aannemer en opzichter van de drooglegging van de Schermer, de Beemster en de Purmer was Jan Adriaenszoon Leeghwater. Hij was afkomstig uit De Rijp en bouwde molens. Daarnaast zette hij zich in om land te creëren. Het land dat hij heeft gecreëerd is nu zeer kenmerkend voor Holland boven Amsterdam. Dit gebied stond in de 17e eeuw namelijk nog volledig onder water. Tegenwoordig komt u er veel prachtige molens tegen. De meeste van deze molens kunt u alleen van buitenaf bewonderen, maar toch is het zeker de moeite waard om ze te bezoeken. Wilt u graag een kijkje nemen binnenin een molen? Dan kunt u terecht in de Museummolen Schermerhorn en op de Zaanse Schans. Ook in het gebied rond de Zijpe spelen molens een belangrijke rol. Het is dan ook zeker de moeite waard om eens een rondje te fietsen door de polder en de tien prachtige molens die er nog staan te bewonderen.

We vertellen u graag wat meer over de fantastische molens die te vinden zijn in de buurt van ons recreatiepark. Op die manier weet u wat de mogelijkheden zijn en welke molens u eens kunt bezoeken tijdens uw verblijf in ons park.

De Groenvelder
Waarland molen
Zijpe Molen Zuider G

Museummolen Schermerhorn

Aan de Noordervaart liggen drie molens. Deze drie molens zijn allemaal watermolens die gebouwd zijn in 1634. Eén van deze molens is een bovenmolen en de andere twee zijn middenmolens. De middelste van deze drie molens is Museummolen Schermerhorn. Deze molen is ter bezichtiging opengesteld. U hoeft zich geen zorgen te maken over een groot aantal toeristen dat de molen komen bezoeken, want het is er vaak nog heerlijk rustig. In de museummolen zelf kunt u alles zien draaien. Dit kunt u zien door glasvloeren en glaswanden op de begane grond. Daarnaast kunt u ervoor kiezen om de authentiek ingerichte molenaarswoning te bezoeken. Hierin is zowel een bedstee en de originele spullen van vroeger te vinden. In de museummolen bevindt zich een 50-persoons ontvangstruimte inclusief een prachtige filmzaal en een schaalmodel. In de filmzaal kunt u een fantastische film bekijken die ongeveer tien minuten duurt. Een bezoek aan museummolen Schermerhorn is een fantastische activiteit wanneer u graag een keer een molen van binnen wilt bekijken.

De Zaanse Schans

In 1850 was de Zaanse Schans een redelijk toegankelijk werk- en woongebied. Tegenwoordig komen er elke dag toeristen van over de hele wereld deze buurt bezoeken. Toch weten veel mensen niet dat er nog steeds een aantal mensen wonen. Probeer hier tijdens uw bezoek dan ook rekening mee te houden. We raden u aan om lekker langs het bakkerijmuseum te wandelen en te genieten van de geur van verse koeken. U kunt ook even binnenkijken bij het pakhuis. In het pakhuis worden prachtige klompen gemaakt. Ook de diverse molens, de tinnegieterij en de kaasmakerij zijn zeker een bezoekje waard. In dit unieke dorp vindt u prachtige houten huisjes, schuren, werkplaatsen en natuurlijk ook molens. U kunt ervoor kiezen om een heerlijke vaar- of fietstocht te maken. Ook kunt u rondsnuffelen in de winkeltjes of heerlijk dineren in het pannenkoekenrestaurant.

Wanneer u richting de Zaanse Schans gaat, kunt u de wieken van een afstand al traag zien draaien. Op de achtergrond liggen prachtige, uitgestrekte weilanden. Het is een fantastisch beeld. De molen die er staat moet hard werken. In de buik van het gebouw worden kleurstoffen, specerijen, meel en olie gemalen. Daarnaast wordt er ook nog eens hout gezaagd. U kunt via de smalle trappen naar boven klimmen en het molendek bereiken. Hier kunt u genieten van een prachtig uitzicht. Ook kunt u zien hoe de industrie zich ontwikkeld heeft in de omgeving van de Zaanse Schans.

Meelmolen De Herder

In de buurt van ons park is Meelmolen De Herder te vinden. Ook deze molen kunt u van binnenuit bekijken. Neem deel aan een historische rondleiding en help bij het draaien van de wieken van de molen. Bij de molen zit ook een fantastisch poorthuisje waar u tijdens het seizoen heerlijk kunt genieten van een tosti, appelgebak en een kop thee of koffie. Voor de bierliefhebbers is het ook mogelijk om van een lekker biertje te genieten.

In Medemblik staat een molen bij Westerpoort die al op kaarten uit 1555 wordt genoemd. In 1947 is deze molen na bijna 400 jaar dienst helaas gesloopt. Een aantal jaar later, in 1985, werd er een stichting opgericht genaamd ‘Stichting de Medemblikker Meelmolen’. Door deze stichting wordt uiteindelijk het achtkant van de 300 jaar oude Zaanse oliemolen genaamd ‘De Herder’ aangekocht. Professionele molenmakers en enthousiaste vrijwilligers zijn vanaf 1986 begonnen met het voorzichtig demonteren van de molen in Willeskop en de herbouw in Medemblik. Z.K.H. Prins Claus heeft op 9 mei 1990 uiteindelijk officieel de molen in gebruik genomen.

Wanneer u deelneemt aan een rondleiding kunt u zien hoe er nog steeds van graan meel wordt gemaakt. Daarnaast is er de mogelijkheid om vele soorten meel te kopen in de geweldige molenwinkel. Hier is ook hun eigen biertje genaamd ‘Klap van de Herder’ verkrijgbaar. Wanneer u met kinderen de molen bezoekt, kunnen zij na de rondleiding hun kennis laten testen. Dit kunnen ze doen aan de hand van de test van de molenaar. Wanneer ze deze doorstaan, mogen zij zich de trotse eigenaar van een echt molenaarsdiploma noemen.

Sinds mei 2014 heeft de Stichting het Poorthuisje de meelmolen in gebruik genomen. Wanneer u meer wilt weten over uw bezoek aan de molen, kunt u de website van de Meelmolen Den Herder bezoeken voor meer informatie. Wanneer u het Poorthuisje bezoekt, kunt u de meelmolen ook steunen. Raadpleeg ook zeker de agenda van de stichting. Hierop staan namelijk leuke evenementen waar u eventueel deel aan zou kunnen nemen.

Zoek en boek uw vakantie

Fiets een unieke molenroute

Wilt u graag genieten van een heerlijke fietsroute en tegelijkertijd een aantal prachtige molens bewonderen? Dan kunt u de unieke molenroute fietsen. Met deze route fietst u tussen prachtige bollenvelden en door de Schoorlse Duinen. Hier kunt u genieten van prachtige uitzichten. Deze uitzichten bestaan onder andere uit de Noordzee, duinen, bossen en akkers. Ook vindt u er heidevelden. Deze zijn te vinden in de duinen, wat erg uniek is. In deze prachtige natuurgebieden kunt u met een beetje geluk ook een nachtzwaluw, een fazant of een zandhagendis spotten. In het juiste seizoen groeien er ook nog eens 800 verschillende soorten paddenstoelen. Fietst u de route in het voorjaar? Dan kunt u genieten van de prachtige kleuren van tienduizenden bloemen die een geweldig uitzicht creëren.

De route gaat van start bij Buitenplaats De Luwe Stek. Vanuit hier fietst u naar de Polder Waarland. Hier kunt u een prachtige poldermolen bewonderen die dateert uit het jaar 1571. De molen is origineel gebouwd als schepradmolen. Later, tussen 1819 en 1863, is deze echter vervijzeld. De indrukwekkende molen heeft een vlucht van 25 meter. In 1949 is de molen buiten bedrijf geraakt, maar in 1973 is hij gelukkig gerestaureerd. Af en toe draait de molen nog op vrijwillige basis.

De volgende grondzeiler die u tijdens de route tegenkomt heeft altijd in de Zijpe en de Hazepolder bemalen. Deze molen is in het jaar 1890 gebouwd en heet de Zijpe F. Dit was de eerste molen in ons land die ging draaien op een vrijwillige basis. Dit gebeurde in het jaar 1970.

Een andere molen die u tegen zult komen is de Hargermolen. Deze molen werd gebouwd om zowel de Harger- als de Pettemerpolder te bemalen. Deze grondzeiler dateert uit het jaar 1804 en draait eeuwen later nog steeds op vrijwillige basis. De meeste poldermolens die in de Kop van Noord-Holland te vinden zijn, zijn binnenkruiers, net als de Hargermolen.

Een andere binnenkruier die tijdens het afleggen van de route te bewonderen is, is de grondzeiler Groeter. Deze molen wordt ook wel de Groetermolen genoemd. De achtkante binnenkruier werd in 1890 gebouwd om de 220 hectare grote Groeterpolder te bemalen. Dit deed deze indrukwekkende molen tot 1977 alleen op windkracht. Vanaf dat jaar is er echter een elektrische pomp geplaats. Op die manier werd het malen vergemakkelijkt.

De laatste molen die u tijdens de fietstocht tegenkomt staat in Schoorldam. Deze molen staat op een kleine verhoging en heet Molen Kijkduin. Het is een ronde, stenen grondzeiler die in 1772 werd gebouwd. Hij werd gebouwd om een standerdmolen te vervangen. Deze stond in 1575 op dezelfde plek. Molen Kijkduin maalde op professionele basis graan tot het jaar 1935. Hierna is de molen door de gemeente Bergen gekocht en sindsdien is het een monument. Daarnaast wordt er in Molen Kijkduin op vrijwillige basis graan gemalen en kunt u er meelproducten kopen. De molen is van binnen te bezichtigen wanneer hij draait. Het is dan ook zeker leuk om eens een kijkje te nemen en te leren hoe de molen precies werkt. Hier vindt u veel meer informatie over alle molens in Noord Holland.