BTW teruggave

Wanneer u een recreatiewoning koopt en verhuurt, heeft u recht op BTW teruggave. U ontvangt 100% retour als u de woning 100% gaat verhuren en bijvoorbeeld 70% bij 70% verhuur. U krijgt de BTW in één keer terug en moet vervolgens 10 jaar aan het afgesproken verhuurpercentage voldoen om deze teruggave definitief te maken. Dit geldt alleen als er bij aankoop van de woning  BTW is betaald. En dat is bij nieuwbouw altijd het geval, maar bij bestaande bouw slechts in sommige gevallen.

Maar wat als de recreatiewoning uiteindelijk meer zelf gebruikt wordt dan vooraf ingeschat?
De Belastingdienst monitort dit jaarlijks. Zit je er dat jaar onder, dan moet je de BTW over het deel wat je eronder zit, gedeeld door 10 jaar, terugbetalen. Dus heb je bijvoorbeeld 100% afgesproken en gebruik je de woning toch 20% privé, dan moet je 20% gedeeld door 10 is 2% van de BTW in dat jaar terugbetalen.

Er zijn meer belastingen waar u rekening mee moet houden zoals de toeristenbelasting, inkomstenbelasting , onroerendezaakbelasting (OZB) en meer. 

Recreatiepark De Wielen is geen fiscaal adviseur. De tekst is geschreven om u met de koop van een recreatiewoning op weg te helpen. Raadpleeg voor meer informatie en controle van de hiergenoemde informatie uw persoonlijke belastingadviseur.