Dijken & Polders

Ons land staat bekend als een echt waterland. Mede door het feit dat Nederland voor een groot deel aan het water ligt en dan ook nog eens onder zeeniveau, betekent dat we al eeuwenlang met het water samen moeten leven. Gelukkig zijn er door de jaren heen manieren bedacht om het water onder controle te kunnen houden. Eén van deze manieren zijn de fascinerende dijken. De dijken beschermen ons van overstromingen en zorgen ervoor dat we heerlijk in dit prachtige land kunnen leven. Ook de polders helpen ons hierbij. Een polder is een stuk grond dat door de mens is drooggelegd. Zo’n stuk land wordt door één of meer waterkeringen omringd en de mens kan zelf de waterstand in zo’n polder kunstmatig regelen. Het is dus duidelijk dat wij Nederlanders door de jaren heen hebben geleerd hoe we met het water samen kunnen leven. Het is dan ook zeker de moeite waard om één van deze dijken en polders eens te bezoeken.

Bezoek één van de geweldige dijken in Noord-Holland

In de buurt van ons recreatiepark zijn een aantal geweldige dijken te vinden. We vertellen u graag wat meer over de dijken die u kunt bezoeken, zodat u precies weet wat uw mogelijkheden zijn.

Westfriese Omringdijk

De Westfriese Omringdijk loopt vlak langs ons recreatiepark. Tegenwoordig is deze fascinerende dijk maar liefst 126 kilometer lang. Hij loopt door het Westfriese landschap langs polders, molens, VOC-steden en stolpboerderijen. Al eeuwenlang beschermd deze dijk mens en dier tegen het zoute water. Het is dan ook niet voor niets dat wij u aanraden deze dijk eens te bezoeken. Geniet van de natuur en de historie achter deze indrukwekkende dijk. U kunt er ook voor kiezen om de fiets te pakken en over de Westfriese Omringdijk te fietsen. Er is enorm veel te zien waardoor u zich absoluut niet zult vervelen wanneer u deze geweldige dijk bezoekt. Vind hier informatie over de dijken in de buurt.

De Westfriese omloopdijk
Valkkogerdijk
Hondsbossche zeewering

Valkkogerdijk

De Valkkogerdijk is nog ouder dan de Westfriese Omringdijk. De polder Valkkoog werd bemalen door diverse poldermolens. Tegenwoordig is er hier nog maar één van over en dat is de Groenvelder. De Valkkogerdijk bevat veel bochten, wat de strijd die de Westfriezen vroeger tegen het water hebben gevoerd, goed laat zien. Deze dijk is van grote historische waarde en dat komt door de afgravingen, doorbraken en ophogingen van de Valkkogerdijk. Daarnaast ligt aan de voet van de Valkkogerdijk het dorp Valkkoog. Houdt u van klassieke muziek? Dan raden wij u zeker aan om één van de klassieke concerten te bezoeken die regelmatig plaatsvinden in de vijftiende-eeuwse kerk in het dorp. Bent u meer op zoek naar de drukte van een stad? Dan ligt vlakbij Valkkoog de stad Schagen. Ook deze plek is zeker het bezoeken waard. Doordat de afstand tussen Valkkoog en Schagen eenvoudig te overbruggen is, kunt u er ook voor kiezen om beide te combineren en zowel het dorp als de stad te bezoeken.

De Hondsbossche zeewering

De Hondsbossche zeewering ligt bij Petten en is 5,5 kilometer lang. Deze dijk werd speciaal gebouwd om Petten tegen vloedgolven van de zee te beschermen. In 1506 werd er door de overheid gekozen voor een actieve kustbescherming. Dit zorgde ervoor dat er strandhoofden werden aangelegd. Dit zijn houten palenrijen van maar liefst 85 meter lang en 3,5 meter breed. Deze palen werden opgevuld met klei. In 1555 stelde Landsheer Keizer Karel V een zelfstandig waterschap in. Dit groeide uiteindelijk uit tot het Hoogheemraadschap van de Hondsbossche en Duinen tot Petten.

Doordat de zeespiegel steeds meer is gaan stijgen, moest de Hondsbossche zeewering worden verhoogd door middel van het opspuiten van zand. Hierdoor is de oorspronkelijke dijk nog nauwelijks te zien. Dit betekent echter niet dat hij niet het bezoeken waard is, want het is nog steeds een zeer indrukwekkende dijk. We raden u dan ook zeker aan om deze dijk eens te bezoeken wanneer u verblijft in ons recreatiepark.

Zoek en boek uw vakantie

Bezoek één van de prachtige polders

Naast een aantal indrukwekkende dijken zijn er ook een aantal prachtige polders te vinden in de buurt van ons recreatiepark. Maar welke zijn dit nou precies en wat is er zo bijzonder aan deze polders? Wij vertellen u er graag wat meer over zodat u zo goed mogelijk geïnformeerd bent over de geweldige polders die u kunt bezoeken.

Burghorner polder

De Burghorner polder ligt op slechts één kilometer afstand van ons recreatiepark. Dit betekent dus dat u binnen enkele minuten deze polder al kunt bereiken. De Burghorner polder is de eerste echte polder die op de zee werd veroverd. Dit gebeurde al in 1456, dus echt al eeuwen geleden. Het werd veroverd ten westen van Schagen en met de komst van de windmolen zou ook inpoldering op grote schaal mogelijk worden. De Burghorner polder wordt gezien als zogenaamd nieuw land. Toch zijn er in 2008 opgravingen gedaan die laten zien dat er in de 7e eeuw al mensen woonden. De bodem van de polder bestond vroeger uit veen. Door middel van afwateringssloten en dijken, werd de grond bewerkbaar en daarnaast ook bewoonbaar gemaakt. Uiteindelijk zijn de bewoners van dit stuk land teruggedreven naar het oosten van Schagen, aangezien het veen op den duur ging inklinken. Op die manier werd de grond weer afgegeven aan de zee.

Eeuwen gingen voorbij en al die tijd bleef de Burghorner polder buitendijks gebied. Later ontstond door de dijkaanleg rondom de slikgronden, in opdracht van Philips van Bourgondië, de Burghorner polder. Dit is dan ook de eerste weloverwogen landaanwinning met een oppervlakte van ruim 300 hectare. Mede door de historie en de prachtige plaatjes die deze polder met zich meebrengt, raden wij u zeker aan om eens een bezoekje te brengen aan dit prachtige stuk land.

Zijper polder

De Zijper polder heeft ervoor gezorgd dat ook de bodem van meerdere andere grote meren werden omgezet in vruchtbare bouw- en weiland. Ook al is de bedijking van deze polder een aantal keren mislukt, in het jaar 1597 slaagde dit uiteindelijk wel. Het resultaat was veelbelovend en niet voor niets was dit dus de inspiratie voor veel andere ondernemingen op dit gebied. De vele molens die werden gebruikt om deze polder droog te houden, zijn buiten gebruik gesteld tussen 1950 en 1966. Een aantal decennia eerder werd de zanddijk namelijk al getransformeerd tot een sterkere dijk. Deze werd bedekt met basaltblokken. Uiteindelijk vormde dit de Hondsbossche zeewering.

Een aantal polders die uiteindelijk werden drooggelegd door het succes van de Zijper polder zijn onder andere de Schermer, de Wormer, de Heerhugowaard, de Purmer en de Beemster. U kunt de Zijper polder herkennen aan de kenmerkende knik die te vinden is in de vorm van de polder. Langs de drie assen van de polder zijn boerderijen gebouwd. Aan de Grote Sloot die er te vinden is, stonden vroeger grote herenboerderijen. Hierbij kunt u denken aan stolpboerderijen inclusief een aangebouwd voorhuis. U zou deze kunnen vergelijken met een aantal grote herenboerderijen die te vinden zijn in de latere Beemster. Plantages en buitenplaatsen werden aangelegd door verschillende koopmannen, regenten en welgestelden uit plaatsen als Amsterdam, Alkmaar, Medemblik, Hoorn en Enkhuizen. Al met al ziet u dus dat er genoeg te bewonderen is in de Zijper Polder. Al de historie van deze polder brengt een hoop fascinerende verhalen en prachtige uitzichten met zich mee. Probeer de Zijper polder dan ook zeker eens te bezoeken wanneer u verblijft in ons park. Klik hier voor nog meer informatie over polders in Noord Holland.

Burghorner polder: de oudste polder in Nederland
De kaart ligt dwars. De zee boven en Sint Maarten onder
De Beemster

Beemster

De Beemster is een werelderfgoed van UNESCO en dat is natuurlijk niet zomaar zo. Allereerst ligt de Beemster maar liefst 3,5 meter onder zeeniveau. Toch is er een manier gevonden waarop mensen hier heerlijk kunnen wonen. In de 17e eeuw veroverde de mens hier namelijk land op het water. Ook werd het binnenmeer De Beemster veranderd in een mooi en open polderlandschap. Dit landschap is strak ingedeeld in de vorm van een geometrisch patroon van perfecte kwadranten. Later is de polder bebouwd met karakteristieke stolpboerderijen en historische dorpjes. De Beemster beschikt over nederzettingen, dijken, kanalen, wegen en akkers. Deze zijn volgens de principes van de klassieke en Renaissance-planning aangelegd en zijn goed behouden. Wanneer u de Beemster bezoekt, kunt u duidelijk zien hoe men vroeger grote delen van het land heeft drooggelegd. Dit deed men om het water onder controle te kunnen houden en de steden te beschermen tegen overstromingen. Daarnaast was er een behoefte aan meer landbouwgrond. Rondom het meer legde men een stevige dijk van maar liefst 42 kilometer lang. Rondom deze dijk is een ringvaart gegraven. Met behulp van maar liefst 43 windmolens heeft men het meer leeggepompt. Dit heeft ervoor gezorgd dat de polder in het jaar 1612 uiteindelijk droog was.

 

We hopen dat we u voldoende hebben geïnformeerd over alle mooie dijken en polders die u kunt bezoeken tijdens uw verblijf in ons park. De verschillende dijken en polders zijn allemaal het bezoeken waard en u zult zich verbazen over de historie en de cultuur die deze plekken met zich meebrengt. Neem de fiets en geniet van de fascinerende uitzichten op de dijken of ga te voet en bezoek de prachtige polders die geweldige plaatjes met zich meebrengen.